Створення нових журналів для розрахунків з контрагентами в іноземній валюті

У BJet усі бухгалтерські проведення формуються з прив'язкою до журналу, який групує їх за типами операцій. Наприклад, Розрахунки з клієнтами, Розрахунки з постачальниками, Банк, Зарплата тощо.

Якщо потрібно відокремити розрахунки з іноземними контрагентами від операцій з вітчизняними контрагентами, то рекомендуємо створити нові журнали для іноземних постачальників та клієнтів. 

Створення субрахунків у валюті для журналу

Перед тим, як створити відповідні журнали, перевірте наявність або створіть субрахунок, по якому плануєте робити проведення у цих журналах, на якому у полі Валюта рахунку вкажіть необхідну іноземну валюту. 

Наприклад, для обліку дебіторської заборгованості в іноземній валюті в окремому журналі спершу потрібно створити субрахунок 362_USD “Розрахунки з іноземними партнерами”, у полі Валюта якого потрібно вказати валюту обліку, наприклад, долар. 


Для обліку кредиторської заборгованості в іноземній валюті в окремому журналі спершу потрібно створити субрахунок 632_USD “Розрахунки з іноземними партнерами”, у полі Валюта якого потрібно вказати валюту обліку, наприклад, долар. 

Журнал для обліку валютних розрахунків з клієнтами

Створіть новий журнал відповідно до інструкції:

Під час його створення вкажіть у назві, що це журнал валютних розрахунків з клієнтами. Наприклад, Валютні розрахунки з клієнтами (USD).

У полі Тип вкажіть Продаж.

У полях Дебетний та Кредитний рахунок за замовчуванням вкажіть відповідний субрахунок, який ви створили за інструкцією вище, на якому вказана відповідна іноземна валюта. Наприклад, 362_USD “Розрахунки з іноземними партнерами”.

У полі Валюта вкажіть валюту, у якій відбуваються розрахунки з клієнтами. Наприклад, USD.  

Збережіть зміни. 


Для коректного відображення обліку по цьому журналу потрібно спершу внести початкові залишки по клієнтах, розрахунки з якими відбуваються в іноземній валюті. 

Детальніше: Внесення початкових залишків у валюті

Зверніть увагу! Коли створюєте новий документ реалізації для обліку розрахунків з клієнтами в іноземній валюті, потрібно вручну змінити журнал на потрібний. Після цього автоматично зміниться валюта документа. 

Детальніше: Виставлення документів реалізації.

Журнал для обліку валютних розрахунків з постачальниками

Створіть новий журнал відповідно до інструкції:

Під час його створення вкажіть у назві, що це журнал валютних розрахунків з постачальниками. Наприклад, Валютні розрахунки з постачальниками (USD).

У полі Тип вкажіть Закупівля.

У полях Дебетний та Кредитний рахунок за замовчуванням вкажіть відповідний субрахунок, який ви створили за інструкцією вище, на якому вказана відповідна іноземна валюта. Наприклад, 632_USD “Розрахунки з іноземними партнерами”.

У полі Валюта вкажіть валюту, у якій відбуваються розрахунки з постачальниками. Наприклад, USD.  

Збережіть зміни. 


Для коректного відображення обліку по цьому журналу потрібно спершу внести початкові залишки по постачальниках, розрахунки з якими відбуваються в іноземній валюті. 

Детальніше:  Внесення початкових залишків у валюті

Зверніть увагу! Коли створюєте новий документ надходження для обліку розрахунків з постачальниками в іноземній валюті, потрібно вручну змінити журнал на потрібний. Після цього автоматично зміниться валюта документа. 

Детальніше: Створення документа надходження з замовлення на закупівлю.


Дивіться також