Облік доходів та витрат майбутніх періодів

У BJet ви можете переносити доходи та витрати на майбутні періоди.  Для цього потрібно налаштувати відповідні рахунки та журнал. 

Налаштування обліку доходів та витрат майбутніх періодів

Для налаштування обліку доходів та витрат майбутніх періодів перейдіть у меню Налаштування > Користувачі та компанії > Компанії.

Відкрийте потрібну компанію та натисніть Редагувати.

У вкладці Перенесення в майбутній період заповніть:

  • Журнал перенесення в майбутній період за замовчуванням (якщо журналу немає, його треба створити) 
  • Рахунок за умовчанням для доходів за передоплатою (зазвичай це 69 “Доходи майбутніх періодів”)
  • Рахунок за замовчуванням для витрат за передоплатою (зазвичай це 39 “Витрати майбутніх періодів”)

Натисніть Зберегти.

Створення документа доходу або витрати

Для перенесення доходів або витрат на майбутній період документ надходження або реалізації повинен мати початкову та кінцеву дату. 


Інші налаштування документів відповідають стандартній інструкції:

Перенесення доходів чи витрат на майбутній період

Для перенесення доходів або витрат на майбутній період перейдіть до меню Бухгалтерський облік > Перенесення на майбутній період >Передоплачений дохід або Передоплачені витрати

Процес перенесення на майбутній період є однаковим як для доходів, так і для витрат.

Натисніть Створити.

У спливному вікні виникне запис, який попереджає про необхідність повторно створити рядки після входу або виходу з режиму прогнозу. Натисніть Гаразд.

Оберіть Дату перенесення в майбутній період (як правило, останній день місяця). Усі інші пункти заповняться автоматично з попередніх налаштувань.

Натисніть Створити повторно рядки. Після чого система автоматично підтягне у список відповідні записи. 


Натисніть Створити запис у журналі. Після чого система створить необхідні проведення по бухгалтерських рахунках.

Для передплачених доходів:

  • кредит (Рахунок за умовчанням для доходів за передоплатою, вказаний на карточці компанії), зазвичай, 69 “Доходи майбутніх періодів”, 
  • дебет (рахунки вказані у полі Рахунок доходів на категорії продуктів), зазвичай, 701 “Дохід від реалізації готової продукції”, 702 “Дохід від реалізації товарів”, 703 “Дохід від реалізації робіт і послуг”.

Для передплачених витрат:

  • дебет (Рахунок перенесення в майбутній період, вказаний картці компанії), зазвичай, 39 “Витрати майбутніх періодів”.
  • кредит (рахунки, вказані на продуктах у полі Рахунок витрат на їх категоріях), зазвичай 901 “Собівартість реалізованої готової продукції”, 902 “Собівартість реалізованих товарів”, 903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг”.

Натисніть Провести.

Передоплачені доходи або витрати перенесені на майбутній період. 

Наступним кроком в обліку після перенесення передоплачених доходів або витрат на майбутній період є сторнування цих проведень у наступному періоді.

Сторнування бухгалтерських проведень

Для сторнування бухгалтерських проведень попереднього періоду в поточному перейдіть до меню Бухгалтерський облік > Перенесення на майбутній період > Передоплачений дохід або Передоплачені витрати оберіть потрібний документ. У ньому натисніть Сторнувати запис


У спливному вікні оберіть Дату сторнування (як правило, перший день місяця). Cторнований документ підтягнеться автоматично.

Перевірити правильність усіх записів можна, перейшовши у меню Бухгалтерський облік > Звітування > Головна книга. У ньому оберіть необхідні період та рахунки, за якими проводилися операції (зазвичай це 39 “Витрати майбутніх періодів” та 69 “Доходи майбутніх періодів”).


Дивіться також