Статті та центри витрат

У BJet наявна високорівнева аналітика, яка використовується для відстеження витрат. До витратної аналітики відносяться статті та центри витрат.

Статті витрат

Статті витрат — це різні види витрат, які виокремлюються в обліку підприємства для управління витратами, аналізу фінансової діяльності та прийняття рішень.

Приклади статей витрат: зарплата, податки, маркетинг, основні засоби.

Переглянути наявні статті витрат можна у меню Бухгалтерський облік > Налаштування > Статті витрат.

Щоб створити нову статтю витрат, натисніть Створити.

Вкажіть Заголовок.

Зазначте Код. Рекомендуємо створювати коди аналогічно тому, як це вже зроблено у системі.

Наприклад, якщо ви створюєте нову статтю витрат Соц.мережі, яка належить до групи статей витрат Продажі та маркетинг, тоді код для неї буде виглядати наступним чином:
CE-SM-03,
де CE - це позначка статей витрат у системі, SM - позначка групи витрат Продажі та маркетинг, а 03 - це порядковий номер статті витрат в обраній групі.

Оберіть Групу статей витрат (це категорії, за якими групуються статті витрат; є попередньо налаштованими у системі).

Компанія заповниться автоматично.

Збережіть зміни.

Якщо певні статті є неактуальними, рекомендовано НЕ видаляти їх, а архівувати. Встановіть галочку перед необхідними рядками. Відкрийте меню Дія та натисніть Архівувати.

Центри витрат

Центри витрат — додаткова одиниця аналітики, що узагальнює витрати за підрозділами підприємства, офісами або різними напрямками діяльності, в межах яких відбувається формування та управління витратами.

Приклади центрів витрат: розподіл витрат по структурних підрозділах у різних містах або за різними напрямками діяльності.

Переглянути наявні центри витрат можна у меню Бухгалтерський облік > Налаштування > Центри витрат.

Щоб створити новий центр витрат, натисніть Створити.

Вкажіть Заголовок та Код.

Компанія заповниться автоматично.

Збережіть зміни.

Встановлення статей та центрів витрат на документах та проведеннях

Ви можете вказати статті та центри витрат на різних документах, які створюють витрати, або сутностях системи залежно від завдань:

  • коли створюються Документи надходження (зауважте, що статті та центри витрат вказані на документі пріоритетніші, ніж ті, що вказані на продукті);

Коли статті та центри витрат будуть додані на відповідні документи, продукти тощо, ви зможете фільтрувати та групувати за ними дані у звітах та журналах.

Приклад групування бухгалтерських записів за статтями витрат.

У попередньо налаштованих звітах статті витрат використовуються як показники, які відображають витратні операції підприємства протягом певного періоду часу. Отже, рекомендовано не редагувати наявні статті витрат, а за потреби, створювати нові.

Також на підставі статей витрат можна формувати дашборди. Детальніше: Огляд дашбордів

Пріоритетність успадкування статей та центрів витрат у документах

Якщо користувач власноруч встановить статті та центри витрат на запиті комерційної пропозиції, вони матимуть найвищий пріоритет і відображатимуться на запиті комерційної пропозиції та на його продуктах, а після його підтвердження успадкуються у створеному документі надходження та бухгалтерських проведеннях.

Якщо продукт має статті та центри витрат у своїй карточці та на категорії, пріоритетним будуть дані, вказані на продукті, які й відображатимуться на запиті комерційної пропозиції, а після його підтвердження успадкуються у створеному документі надходження та бухгалтерських проведеннях.


Дивіться також