Внесення початкових залишків у валюті

Зверніть увагу! Для коректного розрахунку, якщо ви вносите початкові залишки у валюті, необхідно, спочатку встановити курс на дату внесення залишків, а потім проводити бухгалтерську операцію. Дивіться: Як встановлювати курс валюти вручну.

Для внесення початкових залишків у валюті за допомогою ручного бухгалтерського проведення перейдіть до меню Бухгалтерський облік > Консультант >Журнал документів.


Натисніть Створити.

Оберіть Дату перенесення залишків. Наприклад, останній день минулого року, місяця.

Введіть Референс, опис, за яким буде зручно зорієнтуватися, що за внесення було зроблено.

Оберіть необхідний Журнал. Наприклад, Рахунки клієнтам, по якому обліковуються розрахунки з клієнтами (у валюті компанії, а також в іноземній валюті). Якщо ж потрібно виокремити розрахунки з клієнтами в іноземній валюті, рекомендуємо створити окремий журнал. Детальніше: Створення нових журналів для розрахунків з контрагентами в іноземній валюті

Компанія заповниться автоматично, відповідно до компанії, під якою зайшов користувач.


У вкладці Журнал бухгалтерських записів натисніть Додати елемент.


Оберіть Партнера, за яким вноситимуться залишки.

Оберіть Бухгалтерський рахунок, за яким робимо внесення. Наприклад, 362 “Розрахунки з іноземними партнерами”.

Заповніть Валюту операції. Наприклад, долар. 

Внесіть залишок у колонку Сума у валюті. Якщо ви вносите суму по Дебету, вписуйте суму без математичних знаків, якщо вносите суму по Кредиту, вписуйте суму зі знаком мінус(-).

Наприклад, початкові залишки по рахунку 362 “Розрахунки з іноземними партнерами” відображаються у дебеті. Тому суму початкових залишків $100 відображаємо без математичних знаків у полі Сума у валюті, після чого система автоматично розрахує згідно з курсом значення у полі Дебет у валюті компанії. 
По кредиту потрібно відобразити кореспондуючий рахунок - 0 “Міграційний рахунок”, для цього у полі Сума у валюті проставляємо $-100 (зі знаком мінус), після чого система автоматично розрахує згідно з курсом значення у полі Кредит у валюті компанії. 

Додайте ще один рядок. У полі Бухгалтерський рахунок оберіть 0 “Міграційний рахунок”.

Заповніть Валюту операції.

Внесіть суму у колонку Сума у валюті

За потреби заповніть інші дані, наприклад, аналітичні дані.


Натисніть Зберегти та Провести.

Залишки по дебіторській заборгованості внесені. Документ перейде у статус Проведено.

Для внесення залишків по кількох контрагентах в одному документі створіть стільки рядків по дебету рахунку 362 “Розрахунки з іноземними партнерами”, скільки контрагентів вам потрібно зафіксувати. У кожному рядку вкажіть первинні залишки відповідного контрагента. По кредиту вкажіть рахунок 0 “Міграційний рахунок” з загальною сумою. 


Для перевірки перейдіть до меню Бухгалтерський облік > Звітування > Розрахунки з партнерами. Оберіть необхідного контрагента й натисніть на рядок. У ньому відобразяться внесені дані.

Детальніше: Розрахунки з партнерами


Для внесення кредиторської заборгованості з постачальниками, розрахунки з якими ведуться в іноземній валюті, у меню Бухгалтерський облік > Консультант >Журнал документів створіть новий документ.

Зробіть дії, аналогічні тим, що описані для внесення дебіторської заборгованості, з урахуванням змін, описаних нижче.

Заповніть поле Журнал. Наприклад, Рахунки постачальників по якому обліковуються розрахунки з постачальниками (у валюті компанії, а також в іноземній валюті). Якщо ж потрібно виокремити розрахунки з постачальниками в іноземній валюті, рекомендуємо створити окремий журнал. Детальніше: Створення нових журналів для розрахунків з контрагентами в іноземній валюті

Початкові залишки кредиторській заборгованості відображаються по кредиту рахунку 632 “Розрахунки з іноземними партнерами”. Тому суму початкових залишків відображаємо у полі Сума у валюті зі знаком мінус (наприклад, $-100), після чого система автоматично розрахує значення у полі Кредит згідно з курсом валюти компанії. 
По дебету потрібно відобразити кореспондуючий рахунок - 0 “Міграційний рахунок”, для цього у полі Сума у валюті проставляємо суму без математичних знаків (наприклад, $100), після чого система автоматично розрахує значення у полі Дебет згідно з курсом валюти компанії.


Для перевірки перейдіть до меню Бухгалтерський облік > Звітування > Розрахунки з партнерами. Оберіть необхідного контрагента й натисніть на рядок. У ньому відобразяться внесені дані.

Детальніше: Розрахунки з партнерами


Дивіться також