Інвентаризація

У BJet легко проводити інвентаризацію.

Проведення інвентаризації у системі є можливим лише по продуктах з типом Складський товар.

Метою інвентаризації може бути:

Інвентаризація відбувається шляхом порівняння теоретичних та фактичних залишків. Для цього перейдіть до меню Запаси > Операції > Коригування запасів.

Натисніть Створити.

Заповніть дані:

  • Референс на запаси - майбутня назва документа інвентаризації в системі
  • Розташування інвентаризації (оберіть склад або локацію на складі, по якій плануєте провести інвентаризацію)

Якщо у вас немає пункту Розташування інвентаризації, це означає, що у вас не налаштований мультисклад. Якщо є необхідність ведення обліку запасів на декількох складах, виконайте додаткові налаштування. Детальніше: Склади та місця розташування.

  • Залишки на (оберіть Всі продукти, якщо проводиться повна інвентаризація або інші варіанти, якщо інвентаризація проводиться по продукту чи категорії).
  • Пересортиця (встановіть галочку, для коректного списання/оприбуткування запасів у разі виявлення надлишку або нестач, якщо очікуєте на нестачу одного товару, спричинену надлишком іншого, а також для можливості редагувати журнали бухгалтерських проведень).
  • Застосувати дату обліку - (оберіть дату бухгалтерських записів у системі, які створяться в разі виявлення нестач/надлишків).

Незалежно від обраної дати в полі Застосувати дату обліку, система показує залишок запасів на поточну (сьогоднішню) дату. Система не дає можливості перевірити, змінити залишки запасів на складі на дату відмінну від поточної.

Зверніть увагу! У разі якщо в полі Застосувати дату обліку буде вибрана дата, відмінна від поточної, бухгалтерські записи по оприбуткуванню надлишку/списанню нестачі будуть датовані у системі вибраною датою, а рух запасів по складу (переміщення) буде датований поточною датою).

  • Включіть вичерпані продукти (встановіть галочку, якщо інвентаризація проводиться по всім продуктам, включно з тими, яких немає на складі. Наприклад, у разі внесення початкових залишків або виявлення залишку по таких товарах).

Компанія заповниться автоматично.

Натисніть Почати інвентаризацію.

У залежності від вибраного типу залишків у списку з'являться усі товари або потрібно буде обрати їх самостійно.

Для додавання рядка натисніть Додати елемент та оберіть Продукт.

Ви можете видалити рядки, щоб прибрати з переліку деякі продукти. Для цього натисніть на піктограму смітника у кінці необхідного рядка.

Рахунки вказані в колонках беруться з Карточки продукту або Категорії продуктів з полів Рахунок доходів та Рахунок витрат. У разі необхідності можуть бути змінені на інші.

У колонці Теоретична кількість система виводить залишок товару наявного на складі на поточну дату, в колонці Реальна кількість - дублює її.

Змініть Реальну кількість, якщо вона відрізняється від теоретичної.

Натисніть Підтвердити інвентаризацію.

Інвентаризація переходить у статус Підтверджено.

Зауважте! Деякі операції, наприклад, продаж продуктів може бути недоступний, поки інвентаризація знаходиться у статусі “В процесі”. Завершіть інвентаризацію для відновлення доступу до переміщень запасів.

Для перевірки проведень натисніть на створений Запис в журналі.

У відкритому записі у журналі ви побачите, на які бухгалтерські рахунки були записані надлишки чи нестачі.

Якщо необхідно внести зміни у запис, натисніть Скасувати запис. Запис перейде у статус Не проведено. Внесіть необхідні корегування та натисніть Провести.

Також результати інвентаризації можна перевірити у списку товарів. Для цього перейдіть до меню Запаси > Звітування > Оцінка запасів.

У спливному вікні натисніть Отримати оцінку запасів. Ви побачите список товарів, в якому вже будуть враховані зміни, внесені під час інвентаризації.


Дивіться також